Thursday, July 18, 2024

IDPA

Mitä IDPA on?

IDPA (International Defensive Pistol Association) on Yhdysvalloissa vuonna 1996 kehitetty toiminnallinen ja käytännönläheinen urheiluammunnan laji. IDPA edistää käytännöllisten aseiden ja välineiden turvallista ja tehokasta käyttöä. IDPA mahdollistaa tasavertaiset edellytykset mitata taitoja ja kykyä, ei niinkään varusteita tai taktikointia. Siksi lajissa käytetäänkin erillisiä ase- ja tasoluokkia, joissa samantasoisilla varusteilla kilpaillaan samantasoisia kilpailijoita vastaan. IDPA tarjoaa ampujille viranomaistyyppisiä puolustuksellisia aseenkäyttötilanteita ja siten laji sopii erityisen hyvin myös reserviläisille. Luokitusammunnan (classifier) suorittaminen ja IDPA-jäsenyys mahdollistavat osallistumisen kilpailuihin.

Mukaan harjoituksiin ja kisoihin

Harjoituksiin voi tulla tutustumaan, vaikka ei olisikaan IDPAn jäsen tai luokitteluammunta (classifier) olisi suorittamatta. Ampumaharjoituksiin osallistuminen edellyttää ampumaurheiluun soveltuvan vakuutuksen (esim. Toimintaturva tai SAL-kilpailulisenssi) ja SRA-statuksen tai IDPA-kilpailukokemusta T2-kilpailuista. Valvojat ohjeistavat uudet ampujat eli sääntöjen tarkka tunteminen ei ole välttämätöntä uusille osallistujille. Lajin säännöt ovat selkeät ja helpot omaksua ja niistä lisätietoa https://www.idpa.com/. IDPA-harjoitukset löytyvät Nimenhuudosta, jossa niihin myös ilmoittaudutaan.

IDPAn kisasuorituksessa ammutaan stage eli ampumatehtävä. Ampumatehtävät kuvaavat aseenkäyttötilanteita tai testaavat niissä vaadittavaa aseenkäsittely- ja ampumataitoa. Ampumatehtävä koostuu useammista maalitauluista ja ampuja yleensä liikkuu suorituksen aikana. Suoritukseen mennyt aika mitataan kellolla ja aikaan lisätään sakkosekunteja huonoista osumista. Yhdessä kilpailussa on useampi ampumatehtävä ja voittaja on se, kenellä on pienin kokonaisaika. Sakkosekuntien vuoksi IDPAn sanotaan painottavan tarkkuutta nopeutta enemmän.

Käytettävät varusteet

- ase, patruunat ja vähintään 3 lipasta (patruunoiden määrä riippuu harjoituksesta)
- asevyö, vyökotelo aseelle ja lipastaskut kahdelle lippaalle
- suojalasit ja kuulonsuojaimet
- edestä aukeava liivi/takki/paita, jonka alle vyöllä oleva ase ja lippaat jäävät kokonaan piiloon (ja jossa ei remeleitä/sisätaskuja aseen kohdalla)
- harjoituksiin voi tulla, vaikka varusteet eivät olisi täysin sääntöjen mukaiset

IDPA-toiminnasta lisätietoa: idpa(at)vantaanreservilaiset.fi