Sunday, April 21, 2024

SRA

Mitä SRA on?

Sovellettu Reserviläisammunta (SRA) on Suomessa reserviläisille 1990 -luvun alussa kehitetty toiminnallinen ampumalaji. SRA on ampumaurheilulaji, joka yhdistää taitoja käytännöllisessä ja realistisessa ampumaympäristössä. Tavoitteena on harjoitella ampumista erilaisista asennoista ja tilanteista, jotka voivat liittyä esimerkiksi maastossa toimimiseen. Ampujat käyttävät usein itselataavia kivääreitä, pistoolia ja haulikkoa ja osallistuvat radalla erilaisiin tehtäviin, kuten liikkumiseen, esteiden ylittämiseen ja tarkkuusammuntaan. SRA:ssa korostetaan käytännöllisiä taitoja ja realistisia tilanteita, mikä erottaa sen perinteisemmistä tarkkuusammuntalajeista. Reserviläisurheiluliiton verkkosivuilla on omat SRA:n alasivut osoitteessa https://resul.fi/sra, josta löytyy paljon lisätietoa lajista.

Mukaan harjoituksiin ja kisoihin

Ampumaharjoituksiin ja kisoihin osallistuminen edellyttää ampumaurheiluun soveltuvan vakuutuksen (esim. Toimintaturva tai SAL-kilpailulisenssi) ja SRA-statuksen. VaRes järjestää joka vuosi useita SRA-kursseja, jonka avulla SRA-status on mahdollista suorittaa. Lajin säännöt löytyvät RESUL Materiaalipankista osoitteesta https://resul.fi/tiedostot/. SRA-harjoitukset löytyvät Nimenhuudosta, jossa niihin myös ilmoittaudutaan. Kisoihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Shoot'n Score It (SSI) kautta.

SRA-kisassa ammutaan rasteja eli ampumasuorituksia. Jokaista rastia varten laaditaan kuvitteellisen taistelutilanteen mukainen ampumatehtävä, jonka ampuja suorittaa ennalta annetun tilannekuvauksen edellyttämällä tavalla. Rasteihin kuuluu usein nopeatempoista liikkumista, lippaanvaihtoja, haavoittuneen evakuointia, ovien avaamista, yms. monipuolistavaa toimintoa.  Rasteilla on usein liikkumista ja ampumista rajoittavia ja ohjaavia rakenteita, kuten seiniä, rikelinjoja ja tunneleita. SRA:ssa kilpaillaan vakio-, avoin- ja TST-luokissa. Luokan määrää kilpailijan käyttämät aseet ja muu varustus. Kilpailussa suorituksen pisteytys perustuu ampumatarkkuuteen ja suoritukseen käytettyyn aikaan. Näiden suhteesta muodostuu nk. osumakerroin, joka määrää kilpailijan sijoituksen. Kaikki kilpailijat ampuvat samat rastit, mutta tulokset lasketaan erikseen jokaiselle luokalle.

Käytettävät varusteet

- rastilla käytettävä ase, lippaat ja patruunat (lippaiden ja patruunoiden määrä riippuu harjoituksesta/kisasta)
- asevyö, vyökotelo käytettävälle pistoolille ja lipastaskut lippaille
- suojalasit ja kuulonsuojaimet
- TST-luokassa painon lisäksi (12 kg) sääntökirjan liitteen mukaiset varusteet täytyy olla kannossa rastisuorituksen aikana
- toiminnallisen harjoituksen ammunnassa pärjää riisutummallakin varusteilla (erityisesti TST)

Vinkki!
SRA-ampumakoetta varten on helppo harjoitella sekä ampua itse koetta siihen soveltuvan pistelaskurin avulla, joka löytyy oheisesta linkistä: https://mpolla.github.io/sra-ampumakoe-laskuri/#/

SRA-toiminnasta lisätietoa: jussi.jaurola(at)vantaanreservilaiset.fi ja markus.nybonn(at)vantaanreservilaiset.fi