Wednesday, January 22, 2025

Usein kysyttyä

Olemme koonneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä, joita meiltä usein kysytään.

Haluaisin aloittaa ampumaharrastuksen. Miten minun tulee edetä?
Ampumaharrastus on kätevin tapa aloittaa liittymällä esim. reserviläisyhdistykseen, joka harjoittaa aktiivisesti ampumatoimintaa (esim. Vantaan Reserviläiset ry). Hyväksytyn jäsenhakemuksen jälkeen jäsenmaksun maksamisen yhteydessä kannattaa maksaa myös toimintaturvavakuutus, koska et voi harrastaa ampumista ilman vakuutusta. Tämän jälkeen hanki omat kuulo- ja näkösuojaimet ja ilmoittaudu ratavuorolle nimenhuuto.com -sivuston kautta. Ensikertalaisille suosittelemme aloittamaan harrastusta Tikkurilan radalta. Radalla voit kertoa valvojalle olevasti ensimmäistä kertaa ampumassa, jolloin saat opastuksen turvalliseen aseen käsittelyyn.

En ole käynyt armeijaa. Voinko hakea VaReksen jäseneksi?
Jäseneksi voi hakea vaikka ei olisi käynyt armeijaa. Riittää kun olet 18-vuotias nuhteeton Suomen kansalainen.

Liityin juuri jäseneksi. Milloin saan tiedon hyväksymisestä?
Kun olet lähettänyt jäsenhakemuksen, hakemus käsitellään ensin Reserviläisliiton toimesta ja tämän jälkeen hakemus tulee meille käsiteltäväksi. Vantaan Reserviläiset käsittelee jäsenhakemukset jokaisen kuukauden alkupuolella eli kerran kuukaudessa. Tämän jälkeen Reserviläisliitto lähettää jäsenmaksulaskut uusille, hyväksytyille jäsenille kahden viikon välein. Laskun mukana tulee jäsenkorttisi, josta näet jäsennumerosi. Varauduthan siis siihen, että jäsenhakemuksen lähettämisestä laskun saamiseen asti saattaa kestää tovin aikaa.
HUOM! Jäsenasiointiin liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia on myös Reserviläisliiton sivuilla, johon pääset tästä.

Mitä vakuutuksia ampumisen harrastaminen vaatii?
Ampumaharrastuksen toimintaturvavakuutus tai SAL-kilpailulisenssi.

Sain tiedon siitä, että minut on hyväksytty jäseneksi. Pääsenkö ampumaan ampumaradalle ilman omaa asetta?
Ampumaradalle voit tulla ampumaan ilman omaa asetta (jos vakuutukset on kunnossa; kts. edellinen kohta). Radalle ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita tarpeesi laina-aseelle.

Mistä saisin tiedon, että milloin jäsenyyteni Vantaan Reserviläisissä on alkanut?
Jäsenyytesi alkamispäivän voit selvittää Reserviläisliiton sivuilta kohdasta "Jäsenasiointi". Kirjautumista varten tarvitset jäsennumerosi.

Miten ampumavuoroille ilmoittaudutaan?
Kaikki ampumavuorot ovat nähtävillä nimenhuuto.com -palvelussa. Ampumavuorolle ilmoitetaan klikkaamalla itsesi ”IN” sopivalle vuorolle. Mikäli olet uusi Nimenhuudon käyttäjä, niin käy tutustumassa Vantaan Reserviläisten "joukkueeseen" tästä ja liity joukkueeseen. Uutena käyttäjänä tarvitset ensin joukkueen salasanan, jonka jälkeen voit syöttää omat kirjautumistietosi. Salasanan saat pyydettyä lähettämällä sähköpostia jäsennumerosi kera: antti.kettunen(ät)vantaanreservilaiset.fi tai aleksi.lahdenmaki(ät)vantaanreservilaiset.fi . Pyynnön jälkeen saat joukkueen salasanan sähköpostilla kahden vuorokauden kuluessa, jonka jälkeen pääset liittymään joukkueeseen ja kirjautumaan sivuille.

Olen ilmoittautunut ampumavuorolle Nimenhuudossa, mutta joudunkin perumaan osallistumiseni pätevän syyn (esim. sairastumisen) vuoksi. Kuinka toimin?
Nimenhuudon tapahtumissa (koskee erityisesti ratavuoroja) ei ole käytössä "kommenttikenttä jonotusta". Tapahtuman aukeamisesta vuorolle ilmoittaudutaan "nopein ensin” -periaatteella. Jos joudut perumaan osallistumisesi, niin painat itsesi OUT, jonka jälkeen ns. nopeuskilpailu alkaa uudestaan. Jos joudut perumaan ilmoittautumisesi 24h sisällä tapahtuman alkamisesta, niin et voi todennäköisesti enää itse muuttaa ilmoittautumistasi. Siinä tapauksessa ole yhteydessä harjoituksen vetäjään ja tarjoa paikkaasi esim. yhdistyksen Signal-ryhmässä (VaRes Chat). Yhdistys muistuttaa myös, että 1-2 ratavuoroa viikossa on varsin riittävä määrä harjoittelua ammunnan kehittymiseen.

Miksi minun täytyy rekisteröityä yhdistyksen nimenhuuto.com -sivuille koko nimellä?
Rekisteröitymisen yhteydessä ”pelaajan nimi” täytyy olla henkilön tunnistettavassa muodossa, joten siksi ns. nimimerkkejä ei hyväksytä.

Voinko mennä ampumaradalle ampumaan yksin?
Et voi mennä ampumaan radalle yksin. Radalla tulee olla vähintään kaksi henkilöä, joista toisen tulee toimia valvojana.

Mistä saan tietoa yhdistyksen toiminnasta ja tapahtumista?
Yhdistyksen kaikki tapahtumat ilmoitetaan nimenhuuto.com -palvelussa. Lisäksi yhdistyksen tapahtumista ja toiminnasta tiedotetaan jäsentiedotteessa (Kotijääkäri), kotisivuilla, Reservin Sanomissa, somessa (Facebook ja Instagram) sekä Signalin chat -ryhmässä Tiedotteet ja infot.

Miten saan hankittua oman aseen?
Ennen oman aseen hankintaa sinun täytyy hakea ensin ampuma-aselupa. Ampuma-aselupien hakemiseen Vantaan Reserviläiset on laatinut ohjeistuksen, joka on luettavissa täältä.

Mitä SRA (sovellettu reserviläisammunta) on?
Sovellettu reserviläisammunta eli SRA on toiminnallinen ampumalaji. SRA:ssa käytetään pääasiassa itselataavaa reserviläiskivääriä tai karbiinia, pistoolia, haulikkoa ja tarkkuuskivääriä, eli nykyaikaisen sotilasaseistuksen kaltaisia aseita. Jokaista ampumasuoritusta eli rastia varten laaditaan kuvitteellisen taistelutilanteen mukainen ampumatehtävä, jonka ampuja suorittaa ennalta annetun tilannekuvauksen edellyttämällä tavalla. Rasteihin kuuluu usein nopeatempoista liikkumista, lippaanvaihtoja, haavoittuneen evakuointia yms. oheistoimintaa. Reserviläisurheiluliiton verkkosivuilla on omat SRA:n alasivut, josta löytyy paljon lisätietoa lajista; ko. sivuille pääset tästä.

Haluaisin alkaa harrastamaan SRA:ta (sovellettua reserviläisammuntaa). Miten pääsen harrastuksessa alkuun?
Hanki ensin riittävä osaaminen rata-ammunnan saralla ja hae sen jälkeen SRA-kurssille tai SRA-Polulle. SRA-kursseja järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa ja SRA-Polku alkaa kerran vuodessa syksyisin.

Olen menossa ensimmäiseen SRA-kisaan. Mitä kaikkea minun kannattaa ensikertalaisena huomioida ennen kisaa?
Kisaamaan oppii vain kisaamalla. Treenaa kisaa varten nostoja ja nopeaa tähtäinkuvan muodostamista ja ennemmin taulunvaihtoja kuin splittejä. Itse kisassa pääpointtina on keskittyä turvalliseen suoritukseen – sektori (piippu) ja sormi. Ennen oman suorituksen aloittamista kannattaa tarkistaa, että sinulla on kaikki käytettävät lippaat täynnä ja ase telineessä/kotelossa. Ota siis aina mukaan yksi lipas enemmän kuin mitä suunnittelet käyttäväsi ja älä ikinä laita käytettyä/vajaata lipasta lipaskoteloon. Rastilla kannattaa kuunnella henkilökuntaa ja toimia heidän ohjeiden mukaan. Mikäli jotain jää epäselväksi, niin kannattaa rohkeasti kysyä. Omalle squadille on ainakin hyvä tehdä selväksi, että on ensikertalainen, jolloin saat hyviä neuvoja ja opastusta kisailun lomassa kokeneemmilta ampujilta.

Olen liittynyt juuri jäseneksi ja olen maksanut jäsenmaksun ja toimintaturvamaksun, mutta en ole saanut postissa vielä Reserviläisliiton jäsenkorttia enkä toimintaturvakorttia. Miten todistan jäsenyyteni ja maksetun vakuutuksen ampumavuorolla?
Mikäli sinulle ei ole vielä tullut kortteja postitse, niin riittää kun näytät valvojalle kuvakaappauksen jäsenrekisteristä, jossa jäsenyytesi näkyy. Maksetusta toimintaturvasta voit näyttää kuitin. Vanhoille olemassa oleville liittyneille jäsenille Reserviäisliitto lähettää jäsenkortin joka toinen vuosi.

Olen kokenut ampuja ja koen, että voisin olla avuksi esim. yhdistyksen ampumavuorojen järjestelyssä. Kuinka voin osallistua toimitsijana?
Ratavalvojia koulutetaan noin kerran vuodessa, yleensä keväisin. Mikäli käyt säännöllisesti tietyllä radalla, omaat luvat aseille ja olet kiinnostunut valvomisesta, niin ota yhteyttä sähköpostitse aleksi.lahdenmaki (ät) vantaanreservilaiset.fi. VaRes Cupin toimitsijoita kerätään aktiivisista harrastajista ja jokaisella vuorolla on mahdollista olla valvojalle avuksi. Tekevät kädet kyllä löytävät tekemistä.

Olen VaReksen jäsen ja minulla olisi idea yhdistykselle. Keheen voin olla yhteydessä tai mihin voin laittaa sähköpostia ideaani liittyen?
Voit laittaa sähköpostia yhdistyksen “aloitelaatikkoon”, joka on: ideat (ät) vantaanreservilaiset.fi. Tarkoituksena on tukea jäsenten toimintaa esim. treenien tai muiden tapahtumaideoiden punnitsemisessa ja järjestämisessä, vaikkapa ratavarusteiden, laina-aseiden tai metallikontille pääsyn muodossa. Eli jos päähän pälkähtää vaikkapa lyömätön treenisuunnitelma tai jäsenten välinen “viikkokisa” Lopella tai Klondykellä, mutta haluat punnita idean kertaalleen ja/tai saada apua ratojen ym. kanssa, niin laita sähköpostia ja katsotaan mitä voidaan tehdä.

Miten voin hyödyntää jäsenenä VaReksen yhteistyökumppaneiden alennuksia?
Yhteistyökumppaneiden alennukset on nähtävillä viimeisimmässä Kotijääkärissä, joka saapuu jäsenille sähköpostilla. Alennuskoodit ja ohjeet on merkitty Kotijääkärin mainossivujen oikealle puolelle.